A futásról

Kőrösi Koppány

Önazonosságom egyik eleme, hogy futó vagyok. Nem profi sportoló, hiszen munka és család tölti ki a mindennapjaim. De elhivatott, mert ebben a felsorolásban - ahol a helyes sorrend: család, munka -, a harmadik helyezett a futás.

Hosszú út vezetett idáig, és persze ez itt most nem a végállomás, nem a cél, még csak nem is egy állomás. Helyzet. Most éppen ilyen. Most éppen olyan, hogy azt szeretném, hogy a FB-csoportunkban, a Kilométergyűjtőkben néhány tíz emberhez eljutó bejegyzéseim szélesebb körbe is eljuthassanak.

Sokat tanultam ezen az úton, és úgy gondolom, a tapasztalataim másoknak is hasznosak lehetnek.

A futásról szól tehát a cikk, és a blog.

Bár gyerekkoromtól sportoltam sokmindent - elsősorban küzdősportokat -, a futás - mint kiegészítő sport - elkísért. Fő sportommá akkor vált, amikor megszületett első fiam, és az időbeosztásom kissé átalakult. Nem akkor jártam sportolni, amikor akartam, hanem amikor időm volt rá. Először esténként, majd az újabb két fiú érkezését követően hajnalonta, amikor még aludt a család - az esti altatásokhoz már két ember kellett itthon. :)

Elsősorban lelki egészség számomra a sport. Szellemi frissesség. Interurbán kapcsolat Istennel. Egy fórum, ahol az összes kétségem - mert van ám belőlük - megforgathatom, s hazaérve már nem szenvedés egy-egy bonyolult problémát közösen kibogozni, s megnyugtatóan megoldani feleségemmel.

Ép testben ép a lélek, s mert ép a lélek, ép a test is. A futás tehát testi egészség is. Részint folyamatos indulatkezelési tréning - a bennem tomboló vadság a megtett kilométerek számával arányosan enyhül. Van, hogy Buddhává futom magam... :)

Másrészt a futás tényleg egészséges. Megmozgatja az összes izmot, s arra nevel, hogy egészségesen éljek. Nem, vagy alig iszom alkoholt - ingerenciám sincs nagyon rá -, egyáltalán nem dohányzom, s egy ideje nagyon tudatosan étkezem.

A futás nagyon sokat segít a munkámban is. Vezető vagyok, döntéseket hozok, melyek következményei sokakra hathatnak. Türelmet, alázatot, fegyelmet tanultam a futástól. Amióta komolyan veszem magam futóként, komolyabb vagyok a munkámban is.

Sokat kaptam tehát, ideje, hogy valamennyit visszaadjak.

https://fortitudo.blogstar.hu/./pages/fortitudo/contents/blog/28626/pics/14685168518624665_800x600.jpg
futás,Kilométergyűjtők,motiváció,sport
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?