Esőbeli futásokról

Kőrösi Koppány

1. Döntsd el, hogy futsz-e?

Egyszerűnek tűnik, de nem az. Az a tény, hogy esik az eső a futók többségét visszatartja. A futás próbatétel, fizikai fájdalom, fáradtság, de alapvetően lelki-szellemi teljesítmény. Ha eleve kétkedve indulsz neki, csak a baj lesz. Akkor menj - úgy általában, de különösen esőben - futni, ha akarod azt a futást!

2. Hőérzet

Nagyon nem mindegy, hogy milyen évszakban futsz esőben. Futás közben a szervezet kb. 10 fokkal melegebbnek érzékeli a hőmérsékletet, mint amennyi a levegő tényleges hőmérséklete.

Ennek azért van jelentősége, mert ha 15-20 fokos, vagy annál melegebb időben indulsz futni, akkor a szervezeted a 25-30 fokos léghőmérséklethez igazítja az összes reakcióját. Ennek megfelelően izzad, lazítja az izmokat, inakat, izületeket, ennek megfelelően veszel levegőt, kalapál a szíved.

Ha ilyen hőmérséklet mellett ázol esetleg akár bőrig is, kutya bajod lesz. Mindaddig, amíg mozogsz.

3. A megfázás

A megfázás abban a pillanatban elér - és ebben szinte biztos lehetsz -, ahogy abbahagyod az intenzív mozgást. A szervezet szépen lassan észreveszi, hogy már nem futsz, és a tényleges hőmérséklethez igazít mindent. Tizenöt-húsz fokban ázni-fázni, esetleg erős szélben sétálni/tömegközlekedni - tuti megfázás.

Ha tehát úgy alakul, hogy ilyen időjárási viszonyok között elkap az eső, hazáig, vagy a száraz ruháig, vagy a meleg fedett helyig meg ne állj! Mozogj!

4. Az eső elleni védelem

Nincs mese, ennél hidegebb - különösen hosszabb, több órás - futások esetén védekezni kell. Elsősorban a felsőtestet kell melegen tartani, de egy hosszabb futás során elmerevedhet, begörcsölhet a láb is, ha kihűl.

Nagy csodák sajnos nincsenek.

Tökéletes védelem a vízzel szemben nincs. Nincs az a vízálló cucc, amelynél a nyaknál ne folyna be egy kis víz, vagy ne füllednél bele. A kereskedelemben kapható "vízlepergető" és egyéb "vízállónak" kikiáltott kabátok/nadrágok - az eső intenzitásától függően - max. 2 órát bírnak, aztán beáznak.

És van az Innov8. Horror áron, vagyonokért, de van. És tökéletes.

https://www.youtube.com/watch?v=KDa7f8kvJ7E

5. Csúszásveszély

Kár szépíteni, ha esőben futsz, nagyobb eséllyel csúszol el, és vered össze magad a flaszteren, vagy a sárban. Különösen, ha a cipőd már öregecske, és el van kopva a talpa. Ha teheted, esőbeli futásod előtt olyan cipőt vegyél fel, amelynek a talpa még rendben van! Ha menet közben kap el a zuhé, óvatosabban, különösen a kanyarokban!

6. Vízhólyagveszély

Erre keveset gondolunk, pedig az egyik legalattomosabb, és legvalószínűbb következménye az esőbeli futásnak. Ha a cipőd átázik, átázik a zoknid is. Megváltozik a zokni és a cipő, a zokni és a lábad közötti tapadás - gyakorlatilag megszűnik. A lábod elkezd - akár észrevétlenül is - csúszkálni a cipőben. A cipő és a lábad között pedig ott a zokni, amely legyen bármilyen klassz is, biztos, hogy fel fogja dörzsölni valahol a bőrt.

A védekezés egyszerű: ha esőben futsz, kizárólag kiváló minőségű zokniban tedd, és a cipőd húzd szorosabbra kicsit a szokásosnál.

A különböző "vízhatlan" kamáslikat és cipőket hagyd meg a "The North Face" reklámfilmek szereplőinek...

7. Megázás után

Ha megáztál, vizesen érkezel haza, az első legyen, hogy a vizes, hideg ruhát leveszed magadról, és irány a forró zuhany. Akkor is, ha nem fázol! Ne feledd, a szervezeted virtuális valóságban él, 10 fokkal melegebbet érzékel, a forró zuhany pont ahhoz segíti hozzá, hogy nagyobb megrázkódtatás nélkül "térjen vissza a valóságba".

Ha ez megvolt, akkor gyorsan száraz ruhát venni, és... nyújtani (de erről majd máskor).

Végezetül egy kicsi reklám:

esőben futni nagyszerű! Én azért szeretem, mert olyankor kicsit csendesebb, néptelenebb minden, hallgat a város, a természet, tisztább a levegő. A székelyek szerint az eső a Jóisten által alábocsátott jel: meghallgatta bűnbánatod, s bocsánatot nyerve lemossa rólad bűneid.

És mivel mostanában ősszel-tavasszal és nyáron is sokat és sokszor esik, úgysincs más választásod! :) :) Fuss esőben! :)

eső,futás,hőérzékelés,időjárás,megázás,megfázás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?