Az Ultrabalaton a világ egyik legkeményebb ultrafutó versenye

Kőrösi Koppány

Semmi értelmes oka nincsen annak, hogy ez éppen most jutott eszembe. Nem is tudom, hogy keveredtem rá a témára, de egyszercsak azon kaptam magam, hogy évekre lebontva nézem, hogy hányan teljesítették egyéniben az UB-t. Az eredményen meglepődtem, és a fenti következtetést vontam le.

Éppen most, amikor ezeket a sorokat írom, tart a negyvenkettedik mérföldnél a Badwater Ultramaraton. "A Badwater egy 217 km-es futóverseny az USA Kalifornia államában. A verseny a Death Valley Nemzeti Parkból (magyarul Halál-völgy Nemzeti Park), a Badwater medencéből (85 méteres tengerszint alatti magasság) indul, és 2530 méteres magasságon, a Mt. Whitney csúcs lábánál, a Mt. Whitney Portalnál ér véget"*

Ezt a versenyt évente csupán néhány tucat ember teljesíti - nekünk most egy magyarért, Vajda Zoltánért érdemes izgulnunk -, a világ egyik legnehezebb versenyének tartják.

Mivel az Ultrabalaton egy ikonikus futóverseny hazánkban, megnéztem, mégis évente hányan teljesítik. Meglepődtem.

Ezt az adatot kaptam:

**

Azért lepődtem meg, hogy évről-évre nagyjából állandó számú futó teljesíti egyéniben az UB-t, mert minden évben egyre nagyobb a részvételre jelentkezők létszáma, egyre nagyobb mezőny vág neki a versenynek. Az idei évben 240-en jelentkeztünk - nekem szerencsémre egy sérülés közbejött, így megmenekültem a mai fejemmel már jól látható kudarc elől.

Ha kicsit pontosabbak akarunk lenni, akkor a teljes versenyszériát felölelő teljesítői létszám: 68,3 fő/év. Ha ebből levesszük az eredményt torzító első évet (2007, 19 fő) és a 2012. évet (34 fő), akkor is 78,75 fő/év értéket kapunk.

A 2007. évben, az indulás évében nyilvánvalóan kevesen voltak még a versenyen, 2012-ben pedig 39 fok volt árnyékban az UB idején, ennek köszönhető a drasztikusan alacsony teljesítési arány. (Nem véletlenül, a következő évtől egy hónappal előrébb hozták - ki tudja mikor lesz a következő módosítás, hiszen a klímaváltozás miatt évről-évre melegebb van.)

Ha így nézzük, az Ultrabalaton egy nagyon kemény verseny, melyet évente átlagban összesen 80 versenyző képes szintidőn belül teljesíteni.

*Lubics Szilvia bejegyzése a FB-on.

** Forrás: http://ultrabalaton.hu/eredmenyek/

https://fortitudo.blogstar.hu/./pages/fortitudo/contents/blog/28745/pics/lead_800x600.jpg
extrém időjárás,futás,futóverseny,időjárás,kihívás,létszám,teljesítmény,ultrabalaton,ultrafutás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?