Futnál, de a gyomrod nem enged?

Kőrösi Koppány

A futás, testmozgás jó dolog. A hasmenés nem. A könnyen összeszedett megfázások, fertőzések szintén nem. A három dolog összefügg, a kezelés egyszerű és hatékony. És nem, nem az imodium

A futás - különösen a hosszútávfutás - kellemetlen mellékhatása a problémázó gyomor. Hányás, hasmenés, hányinger, egyéb rosszullétek. Sokan szenvednek tőle, pedig a megoldás nagyon egyszerű.

A bél keresztmetszeteA probléma gyökere a futás - és bármilyen egyéb, hosszabb időn keresztül folyamatosan kifejtett erős fizikai teljesítmény - emésztésre gyakorolt hatásában keresendő.

Mint minden, ami izom, beleink is vérrel működnek. Szervezetünk oxigénellátásáért érrendszerünk felel - beleink esetében hajszálerekkel.

Ezt mutatja be az itt látható - jóindulattal kortárs naiv alkotásként is jellemezhető, sajátkezű kis - rajz.

Tekintettel arra, hogy futás közben a vérellátás a leginkább igénybe vett izomzatnak - láb-, törzs-, váll-, kar, stb. izmok - szállítja az éltető oxigént, a belek vérellátása gyakorlatilag leáll, megszűnik.

A hosszabb távú futások során a köztes táplálás (evés-ivás) megoldása ezért is problémás: a leálló emésztést kell újra serkenteni, és valahogy "rábírni" arra, hogy újra dolgozzon. (Erre az a taktika, hogy nagyjából az első öt kilométeren nem veszünk magunkhoz ételt/italt, utána viszont 5-10 percenként, vagy kilométerenként egy pici korty folyadékkal, vagy egy-egy falat étellel fenntartjuk az emésztés működését. Már akinél ez bejön. Az emésztés működése - a nagy ökölszabályokat leszámítva - annyira egyéni, mint az ujjlenyomat.)

Viszont a sok alapozó edzés - vagy csak a sima hosszú edzések - során a vér- és (ezáltal) oxigénellátás nélkül maradt bélflóra elpusztul. Emiatt válik emésztésünk katasztrofálissá, és gyötör minket hasmenés - akár olyan komoly tünettel, mintha valamilyen vírust szedtünk volna össze.

Apropó vírusok! Ha már itt tartunk, kevesen tudják, hogy immunrendszerünk 80%-a a bélflórában található. Ez a bélflóra azonban jelentős mennyiségben, akár 90%-ban is elpusztulhat kellő odafigyelés híján. Így aztán igazán nem meglepő, ha az aktuális fertőzést (influenza, stb.) azonnal összeszedi az ember, ráadásul hosszabb ideig nem is tud a WC mellől elszakadni...

A megoldás - szokás szerint - rendkívül egyszerű.

És nem, nem a különböző hasfogó tabletták - például az Imodium - mérgeiben keresendő. Azokat hagyjuk meg egy esetleges tényleges gyomorfertőzés esetére gyors tüneti kezelésnek!

A probléma gyökerét érintő megoldás a bélflóra helyreállítása. Ehhez a legkülönfélébb probiotikumok, valamint az élőflórák a leginkább alkalmasak.

Nekem korábban, a probléma felvetődésekor a gasztroenterológus a mellékelt képen látható ProGastro készítményt ajánlotta, azt is használom, és bevált.

Természetesen minden bizonnyal vannak más, hasonlóan jó készítmények is, mindenkinek - már aki hasonló problémákkal küzd, küzdött valaha - a legjobb saját magának kikísérleteznie, mi a neki leginkább megfelelő megoldás.

https://fortitudo.blogstar.hu/./pages/fortitudo/contents/blog/28816/pics/14691099532603593_800x600.jpg
bélflóra,emésztés,érrendszer,fertőzés,futás,gyomor,hajszálér,hányás,hasmenés,oxiénellátás,probiotikum,ProGastro,tápanyagellátás,ultrafutás,vérellátás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?