Az Országfutásról

Kőrösi Koppány

Magam számára is nehezen viselhető, hogy a közgondolkodást megelőzve kötöm magam - a mában - eszetlen(nek tűnő) gondolatokhoz, elvekhez. Melyeket aztán az élet sem igazol mindig helyesnek, teljen el bármennyi idő.

'Nyolcvanhétben a koronás címert hímeztem a(z egyetlen) farmeromra. Osztályfőnököm szolídan szólt, hogy másik nadrágban kéne járnom a továbbiakban iskolába. Én pedig közöltem, hogy mivel ez az egyetlen van (akkoriban mindenkinek egy iskolába járó nadrágja volt), ha vesz nekem másikat, szívesen.

Nem vett, én pedig hordtam tovább a koronás címert. És négy év múlva az lett az ország hivatalos címere.

Mikor 2006-ban a cégem honlapjára feltettem egy Trianon-jelvényt (az oldalsávba, hogy mindenkinek jól látható legyen), és mögé egy hosszas cikket, hogy mik is voltak Trianon gazdasági-társadalmi hatásai a teljes Kárpát-medencére, volt olyan ügyfelem, aki kérte, hogy vegyem le.

Nem vettem le. Ma Trianon évfordulója nemzeti emléknap.

2012-ben a WizzAir feljelentése nyomán az Európai Bizottság arra kötelezte Magyarországot, hogy vonja vissza a nemzeti légitársaságnak nyújtott kormányzati támogatásokat. Ezt követően a Malév csődbe ment.

A 40 ezer ember munkahelyét megszűntető WizzAir ma a magyar kormány kiemelt gazdasági partnere, és egyik kedvenc futóversenyem, a Budapest Félmaraton névadó szponzora. Malév-pólóban futok tiltakozásul minden ősszel Budapesten. A kutyát nem érdeklem...

Futó vagyok, és szívesen fogadok minden olyan kezdeményezést, amely népszerűsíti kedvenc sportom. Örülök az Országfutásnak is. De nem veszek részt rajta.

"ORSZÁGFUTÁS – Az utóbbi években óráról órára egyre többen gyalogolnak, futnak, sportolnak. A rendszeres sportolás nélkülözhetetlen eleme lesz sokak életmódjának. Többek között így jöhetett létre sikeresen, – egy amatőr sportoló Vadász Vince álmaként – az Országfutás 2015 márciusában. Az ötletgazda hívott mindenkit, hogy fusson, gyalogoljon, haladjon minimum 5 km-et, bárhol az országban, és jelentkezzen az Országfutás honlapján. Eredeti elképzelése az volt, hogy legyen annyi teljesített km, amely körbeérné a 2246 kilométeres országhatárt, s így lett ötlete a névadó." (Forrás: www.orszagfutas.hu)

Az országom, a hazám határait a Jóisten - nem kicsivel hosszabbra - ilyenre rajzolta:

Nincs ok, ami miatt odaállok bármilyen kezdeményezés mellé, amely - akár a legjobb szándékkal - a trianoni határokat legitimizálja.

https://fortitudo.blogstar.hu/./pages/fortitudo/contents/blog/36279/pics/14898260492842455_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?